Skip to content

Susținem excelența în bioinformatică

Autoritatea Națională pentru Cercetare marchează participarea la conferința internațională “Bioinformatics Horizons 2025”, un eveniment de anvergură organizat în perioada 2-4 aprilie 2025 de UEFISCDI, împreună cu Societatea Română de Bioinformatică (RSBI), Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” (UMFCD), Universitatea București (UB), Institutul “Transylvanian Neuroscience” (TINS) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB). Președintele Andrei Alexandru, a fost prezent la deschiderea oficială a conferinței, care a avut loc astăzi, 3 aprilie 2025, în Sala de Consiliu a UMFCD, subliniind importanța bioinformaticii pentru progresul științific al României.

Evenimentul, finanțat prin Programul Cercetare – Granturi SEE și Norvegiene, își propune să evidențieze contribuțiile tot mai semnificative ale României în domeniul bioinformaticii și genomicii, promovând colaborarea interdisciplinară și inspirând noua generație de cercetători. Programul a debutat pe 2 aprilie cu un workshop dedicat aprofundării temelor legate de genom și secvențiere, urmat de două zile de conferință care abordează noutăți din cercetarea fundamentală și aplicațiile translaționale ale bioinformaticii. Lucrările continuă mâine, 4 aprilie 2025, în Amfiteatrul Facultății de Biologie al Universității București, situat în incinta Grădinii Botanice.

În discursul său, președintele Andrei Alexandru a declarat: „Bioinformatics Horizons 2025 este o dovadă a potențialului extraordinar al cercetării românești în domenii de vârf precum bioinformatica. Autoritatea Națională pentru Cercetare sprijină astfel de inițiative care consolidează poziția României pe harta globală a științei și creează punți de colaborare între cercetători, instituții și lideri internaționali. Este esențial să investim în astfel de domenii inovatoare care au impact direct asupra sănătății și dezvoltării sustenabile”.

De asemenea, președintele Andrei Alexandru a evidențiat progresele făcute în vederea rescrierii legislației aferente cercetării, inovării și dezvoltării tehnologice si specializării inteligente reușindu-se astfel deblocarea a câtorva miliarde de euro din fonduri europene aferente politicii de coeziune.

Prin reunirea unor cercetători și experți de elită la nivel global, conferința facilitează schimbul de cunoștințe și creează oportunități de inovare, contribuind la întărirea rolului României în bioinformatica internațională.

Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe pagina web oficială: https://rsbi.ro/evenimente/bioinformatics-horizons

Din aceeași categorie...

Finanțarea principalelor programe de cercetare aflate în derulare, asigurată pentru 2025!

Finanțarea principalelor programe de cercetare aflate în derulare, asigurată pentru 2025!

Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC) anunță cu bucurie finalizarea, în mai puțin de o lună de la operaționalizarea sa, a…
Cercetarea și economia își unesc forțele

Cercetarea și economia își unesc forțele

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare, Andrei Alexandru, salută cu entuziasm lansarea celei de-a XIV-a ediții a PoliFest organizată de Universitatea…
COMOTI, pilon românesc în misiunea ExoMars a ESA

COMOTI, pilon românesc în misiunea ExoMars a ESA

Autoritatea Națională pentru Cercetare – ANC, anunță cu deosebită mândrie participarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Turbomotoare – Comoti – …
Sari la conținut